Mutlu anlar Pınar Gediközer'in objektifinde ölümsüzleşiyor

Düğün Fotoğrafçısı Pınar Gediközer, hayatın yoğunlaştığı anları seviyor, sevginin, coşkunun taştığı anları… Doğal akışı, müdahale etmeden sadece kaydetmeyi… Hatta farklı kültürleri, düğün adetlerini, insanları bir araya getiren tüm özel anları. Onu düğün günü, gelin ve damadın yanında, nikah memurunun hemen arkasında, manzarayı yukarıdan alabileceği bir balkonda fotoğraf çekerken ya da yanından ayırmadığı mini dikiş çantası ile gelinin sökülen eteğini dikerken, hatta kimi zaman da elinde fotoğraf makinesi ile birlikte dans pistinde omuz omuza dans ederken görebilirsiniz. Bu röportajımızı uzun süredir düğünleri fotoğraflayan Pınar Gediközer'le yaptık.
Düğün fotoğrafçılığını kısaca tanımlar mısınız?
Benim için düğün günü erkenden başlayan hazırlıklardan, gecenin devamında pasta kesimine kadar uzayan bir süreci kaplayan fotoğraf çalışması. Genelde belgesel dediğimiz tarzda, günün doğal akışına müdahale etmeden gerçekleşiyor. Bu süreç içinde özel portre çalışması dediğimiz ayrı bir bölüm de yer alıyor. Klasik anlamda gelin, damat, kimi zaman da ailelerin ve arkadaşların yer aldığı poz verilmiş karelerden oluşmakta. Ancak her zaman odak noktası gelin, damat ve onların çevresinde gelişen olaylar.
Düğün fotoğrafı çok özel bir çalışma alanı. Neden bu alanı tercih ettiniz?
Düğünler bizi bir araya toplayan, her zaman güzel hatırlamak istediğimiz olaylar. İnsanlarla bu anları paylaşmayı, onların hikayesini kendi dilimden anlatmayı çok seviyorum. Bu aynı zamanda benim için bir performans. İlk aşaması düğün günü, sonrası ise fotoğrafların tek tek hazırlanmasından oluşan bir süreç. Her düğünü bir proje gibi ele alıp çalışmak inanılmaz keyifli geliyor bana. Düğün albümünü teslim ettiğim zamanki heyecanım ve sonrasında insanların mutluluğunu görmek sanırım düğün fotoğrafçılığını tercih etmemdeki önemli sebeplerden.
Fotoğrafçı neden önemli? Çiftlerin aradığı özel bir tarz mı?
Tabi ki... Öncelikle seçilen fotoğrafçının tarzını beğenmek gerekir. Çiftler bulabildikleri tüm alternatifleri incelemeliler. Fotoğraf karelerinden gördüklerine bağlı olarak kendilerine en yakın hissettikleri fotoğrafçıyı tercih etmeleri gerekiyor. Benimle çalışmak isteyen çiftler, öncesinde fotoğraflarımı görmüş ve tarzımı beğenmiş kişiler oluyor. Bu tarzı belirleyen de temelde ışık kullanımı ve tercih edilen detaylar. Ben düğün günü, hissedilenlere, sürprizlere, annenin, babanın bir anlık suskunluğuna, anneanneden yadigar bir kol saatine odaklanırım. Bunlar her zaman fark edilmeyen ama o günü bize hatırlatacak en önemli detaylar bence. Fotoğraflarımın samimi ve duygu açısından yoğun olmasına çalışırım. Ayrıca kadın olmak, gelinlerin hazırlıkları dahil tüm aşamalarında yer almak için büyük bir avantaj.
Düğünün tamamını siz mi fotoğraflıyorsunuz?
Evet tüm aşamalarında ben yer alıyorum. İstendiğinde damat için de ayrı bir fotoğrafçım oluyor.
Dijital dönemde nasıl çalışıyorsunuz?
Şüphesiz daha hızlı. Fotoğraf çekiminden, işlenmesine, sunumuna kadar tüm aşamalarda kontrolün bende olması, istediğim fotoğrafları oluşturmam için büyük kolaylık.
Nasıl bir bütçe ayırmak gerekli?
Düğün fotoğrafı, kalitesinden fedakarlık yapılamayacak kadar önemli bir kalem. Üzerinde düşündüğünüz, o kadar emek harcadığınız o gün, istediğiniz gibi fotoğraflanmadığında ne yazık ki geri dönüşü yok. Gelecek zamana en büyük hediye bu fotoğraflar. Belki çocuklarınıza, belki torunlarınıza…
Ne tür düğünler çekmekten hoşlanıyorsunuz?
Herkesin eğlendiği, bir araya geldiği, duygusu yoğun düğünleri. Gelin ve damadın gerçekten eğlendiği düğünler çok keyifli. Buna da son aşamada iyi seçilmiş müzik katkı yapıyor sanırım.
Sevdiğiniz mekanlar var mı?
Açık hava, deniz kenarı, yeşillikler içindeki veya eski yapılardaki düğünleri seviyorum. Güzel ışık, yansımalar ve çevrenin dokusu fotoğraflara zenginlik katıyor.
Sizi mutlu eden anları da sormak isteriz?
Zaman geçtikçe düğünlerin hayatımızda çok önemli yerleri olduğunu fark etmeye başladım. İnsanları bir araya toplayan, aynı müzikte birleştiren ve kaynaştıran anlar bunlar. Bu duygu yoğunluğunu hissettiğim anlarda çok mutlu oluyorum.
Sadece İstanbul’daki düğünleri mi çekiyorsunuz?
Hayır, Türkiye içinde herhangi bir yöredeki düğüne gidebiliyorum. Almanya ve Avusturya da portfolyomdaki ülkeler arasında.
Peki, sadece düğün mü çekiyorsunuz?
Düğünler haricinde, “Birlikte hayatımız” adında, çiftlerin düğün öncesi veya sonrası birlikteliklerini fotoğrafladığım bir çalışmam da var. Ayrıca doğumlar ve özel portre çekimlerim de oluyor. Bir de tüm bunların dışında kendi özel çalışmalarım var.
Düğünlerle ilgili devam eden bir projeniz var, bilgi alabilir miyiz?
Aslında iki projem var şu an devam eden. Birincisi eski düğün fotoğrafları üzerine. Sahaflardan, çevremdeki tanıdıklarımdan veya aile fotoğraflarının bu projede yer almasını dileyen herkesten özellikle siyah beyaz, eski düğün fotoğraflarını toplamaya başladım. Gelin ve damat portrelerinden bir koleksiyon yapmak istiyorum. Ait oldukları dönemleri, sosyal ve kültürel bakışımızdaki değişimi yansıtmak ve geleneklerimizi unutmamak adına. Bunlar zaman içinde internet sitemde de yer alacaklar. Diğer projem ise Anadolu düğünleri üzerine...
Size nasıl ulaşabiliriz? www.pinargedikozer.com sitesinden, pinar@pinargedikozer.com e-mail adresinden, 6-8 Şubat 2009 tarihlerinde gerçekleşecek Evlilik Hazırlıkları Fuarı'ndaki standımdan veya 0532 440 60 45 noumaralı telefondan.
Fuar organizasyonunu nasıl buluyorsunuz? Kaçıncı seneniz fuarda?
Profesyonel ve başarılı bir fuar olduğunu düşünüyorum. Evlilik hazırlığında olan çiftlerin 2-3 saat içinde bir çok firmayı görüp değerlendirmeleri için doğru yer. Şehrin merkezinde, Lütfi Kırdar'da gerçekleştiği için de ulaşım gayet rahat. Benim 3. senem fuarda. Düğünlerini, ilk bebeklerini fotoğrafladığım bir çok çiftle burada tanıştım. Çok keyifli geçiyor benim için.
Son olarak evlenecek çiftlere önerileriniz nedir?
Düğün günü her şeyi iyi tarafından görsünler ve aksaklıkların keyiflerini kaçırmasına izin vermesinler. O günü unutulmaz kılan, sadece neşe içinde birlikte geçirilen zaman.