Genç moda tasarımcıları için özel olarak hazırladığım ;
Hakan Soruyor Köşesi 'nde ilk konuğum ; birbirinden şık tasarımları ile dikkat çeken
Elvan DİNK.
Kendisine ; öncelik ile bu
keyifli röportaja zaman ayırdığı için teşekür ediyor ve çalışmalarında
başarılar diliyorum. - Kısaca kendinizi tanıtırmısınız ?
- Ben Bursa'da yaşıyorum. Uludağ Üniversitesi'nde İşletme okudum, Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü 4.sınıftayım. Çok uzun yıllardır resim çiziyorum ve üniversite 2. sınıftan beri bu çizimlerimi tasarımla birleştiriyorum.
- Modaya yatkınlığınız ne zaman başladı ?
- Bana göre modaya ilgi birden bire başlayacak birşey değil. Çocukluktan süsüne düşkün kızların modaye ilgili olduğunu düşünüyorum. Kendi çocukluk resimlerime baktığımda o zaman bile dopiyes giymiş yaka iğnesi takan bir çocuk olmam sanırım bunu ispatı. Her zaman birşeyler kesmeyi, biçmeyi, çizmeyi çok sevdiğim için ilgimin ne zaman nerede başladığını bilmiyorum. Ancak kendimi bildim bileli farklı şeylere sahip olmak ve farklı giyinmenin tadını çıkartmak bana inanılmaz bir haz veriyor.
- Ilk tasarımlarınızı ne zaman yaptınız ?
- 2007 yılında yılında kısa bir süre bir düğün organizasyon firmasında çalıştım. Bu dönemde bir yandan kendi kıyafetlerim üzerinde tasarımlar hazırlamaya başladım. Çizdiğim ve elbiselerimde,bluzlerimde bulunmasını istediğim tasarımlarımı batik boyaları ile tablo gibi kıyafetlerim üzerine çizmeye başladım. Çevremdekiler istekte bulununca önce çevreme daha sonra kurduğum internet sitesi ile tüm Türkiye'ye istekleri üzerine özel tasarımlar hazırlamaya başladım. Son bir yıldır istek üzerine de düğün organizasyonları, özel davet kostümleri, günlük veya özel günler için tasarımlar hazırlıyorum.
- Sizin tasarımlarınızı diğerlerinden farklı kılan nedir ?
- Benim tasarımlarım bir moda akımına bağlı kalarak hazırlanmış şeyler değil. Ayrıca kendimi en farklı gördüğüm yer tasarımlarım üzerindeki desenleri gerektiğinle elimle çizerek her tasarımıma el yapımı olma özelliğini katabiliyorum. Işlemeleri çizimleri elle yapılmış kimsede bulunmayan ürünlere sahip olma şansını verebildiğim için kendimi farklı hissediyorum. -ayrıca ürün sahibinin özellikle istemesi halinde tasarımın resimin de kimse ile paylaşmıyorum. Ve sipariş gelse bile aynısından bir örnek hazırlamıyorum.
- 2010 tasarımlarınız ve organizasyonlarınız neler ?
- Bu yıl ağırlıklı olarak düğünler ve nişanlar için özel tasarım kıyafetler hazırlıyorum. Bunun yanı sıra yazlık elbiseler için özel bir seri hazırlıyorum. Haziran ayında kendi adıma bir butik açarak orada tüm tasarımlarımı sergileyerek müşterilerime tasarım ve organizasyon hizmeti vermeyi planlıyorum. Özel bir konseptte hazırlayağım butiğimde ilgilenenlere daha önce sunulmamışları sunarak geniş ürün ve organizasyon seçenekleriyle farklılık yaratmayı planlıyorum.
- En çok neler tasarlamaktan zevk alıyorsunuz ?
- Bu soruya hiç düşünmeden elbise cevabını veririm heralde. Bir kadının güzel bir elbiseyle elde ettiği gösterişi başka birşekilde sağlayabileceğini düşünmüyorum. Özellikle Victoria döneminin dantelli elbiselerini modernize etmek farklı bir zevk veriyor.
- Tasarımlarınızdaki temel kompozisyon ve felsefeden kısaca bahsedermisiniz ?
- Tek ve benzersiz olmak benim tasarımlarımın felsefesini özetleyebilir. Kendiniz için özel bir kıyafet istediğinizde bunu bir tasarımcıdan alabilirsiniz ancak herhangi bir yerde pişti olma şansınız mevcut. Ben sadece size ait bir ürün istediğinizde bu şansı ortadan kaldırmış oluyorum. Istemeniz halinde sizin sadece sizin üzerinizde olan başka hiçbiryerde bir örneği bulunmayan sizin için hazırlanmış tek ürününüzle farkınızı ortaya koyuyorsunuz. Kısaca tasarımcıdan aldığınıza, özel olarak tasarlattığınıza değiyor. Tek düze konfeksiyon ürünleri ile aranızdaki fark büyüyor ve bu tasarımlar giydikçe sizi özelleştiyor.-tabi bana göre -
- Sevdiğiniz ve kendinize yakın bulduğunuz yerli-yabancı tasarımcılar kimler ?
- Bunu söylemek zor ama kendime en yakın bulduğum tasarımları yabancılarda Lanvin, Türkiye’de Özlem Süer hazırlıyor.
- Tasarımlarınızın fiyat aralığı nedir ? El yapımı ürünlerin genelde çok yüksek fiyatlı olduğu düşünülür,bu durum sizi nasıl etkiliyor ?
- Ilk olarak herkesin düşüncesi astronomik fiyatlar talep edip etmeyeceğim oluyor. Ancak fiyatlar üzerine konutuştuğumuzda çok rahatladıkları ve inanamadıklarını söylüyorlar.
net bir fiyat söylemek maalesef mümkün değil ama 50 liradan başlayan ve isteğinizin özelliklerine göre artış göseren bir fiyat aralığım var.
- Gelecekle ilgili planlarınızdan kısaca bahsedermisiniz ?
- Öncelikle herkes gibi ben de yaptığım işin hakkını vermeyi ve bu işte başarılı olabilmeyi umuyorum. Tasarım işi yaratıcılık gerektiren birşey özellikle aynı ürünün bir ikincisini üretmediğinizde gereken yaratıcılık bazen zorlayıcı bile olabiliyor ki bu beni yormaktan ziyade işime sarılmam konusunda daha çok şevk veriyor. Ileriye dönük planlarımın kısa özeti yaptığım işte herkesin bildiği bir isim, bir başarı olabilmek. 2007 yılından beri bunun için elimden geldiğince çalışıyor ve kendimi geliştirebilmek için her vaktimi kullanmaya özen gösteriyorum. Çünkü tasarım dediğimiz olay yabancı dil gibi 2 ay içinde unutabiliyor uzaklaşabiliyorsunuz işinizden. Hiç bırakmadan sarılmalı ve sevmelisiniz, sevmeden kaldıralamayacak bir yorgunlukla gelen bu işte saygı gören kitlelerce başarım kabul edilene kadar çalışarak sonu olmayan bu sektör.